VOIAJORUL ROMANESC DE FRUMUSETE
STANDARDUL RASEI
NUMELE RASEI: Voiajorul Romanesc de Frumusete
TARA DE ORIGINE: Romania. Rasă descinsă din voiajorul sport, din care, prin perseverenţă si selecţii riguroase spre caracterele exterioare, s-a ajuns la rasa actuală.
APTITUDINI DE ZBOR: În prezent selecţia este îndreptată exclusiv spre caracterele exterioiare.
IMPRESIA GENERALĂ: Porumbel compact, de talie mare, cu pozitia corpului orizontala, cu un penaj bogat, mătăsos şi lucios, piep lat, aripile purtate deasupra cozii, coada scurta de latime maxim o pana si jumatate, capul oval-rotunjit, mai mare si mai expresiv la masculi decat la femele, ciocul gros, cu ochii ageri.
CARACTERE DE RASĂ:
CAPUL- trebuie să fie oval/rotunjit [oval(alungit)/rotund(berbecat)] proporţionat cu corpul. Capul, cu crestetul rotunjit, trebuie să formeze un ansamblu armonios cu restul corpului.
OCHII– trebuie sa fie de culoare alba cu irizatie rosiatica.
GENELE- subtiri,de culoare deschisa.
CIOCUL-gros, cu baza larga, proporţionat ca mărime cu capului şi corpului, de lungime medie, trebuie să se închidă perfect, partea superioară depăşind foarte puţin pe cea inferioară.Ciocul trebuie să urmeze linia frunţii, fără a forma un unghi dând aspect scobitură(frunte). Culoare ciocului este neagra- pentru culorile albastru azur, ciocanit azur, albastru inchis(vanat), solzat albastru, gut; culoare neagra si culoarea osului- la grizzle, iar pentru bujor, argintiu, ciocanit pe rosu, gut pe rosu trebuie sa fie de culoarea cornului. Narile trebuie să fie albe, pudrate, fara incretituri gen "carier", mai proeminente la
masculi.Cu inaintarea in varsta acestea se dezvolta.
GATUL- trebuie să fie scurt, gros şi bine proporţionat cu celelalte regiuni ale corpului. Trebuie să fie bine acoperit de pene si sa prezinte falduri (brazde) in lateral. La pasarile tinere(pui) faldurile pot fi mai putin pronuntate.
PIEPTUL- este larg, cu pozitie orizontala.
SPATELE- trebuie să fie bine acoperit, lat, neted, bogat în fulgi şi să se ingusteze spre coadă.
CRUPA- trebuie să continue linia trasată de spate, să fie larga şi puternică. Ea va fi din abundenţă acoperită cu pene pe toate feţele sale.Despărţind uşor aripile de corp, spatele şi crupa trebuie să arate ca un trunchi de con.
COADA- conţine 12 rectrice, este plată şi are lăţimea maxim a unei pene şi jumătate. Ea trebuie să fie compactă şi purtată orizontal. Lungimea trebuie să fie proporţionata cu lungimea corpului şi a aripilor. Penele subcodale trebuie sa depăşeasca uşor marginile cozii.
ARIPILE- trebuie să fie bine lipite de corp si purtate deasupra cozii, vârfurile lor trebuind să fie cât mai apropiate, dar să nu se întretaie. Lungimea lor trebuie să fie in proportie cu corpul. Umerii sunt plasaţi sus faţă de trunchi si degajaţi.
PICIOARELE- de culoare rosiatica,trebuie să fie scurte, bine distantate, proporţionate cu corpul, prezinta pantalon (in partea din spate pantalonul trebuie sa aiba continuitate pana la baza cozi). Culoarea unghiilor trebuie sa fie de nuanta ciocului.
PENAJUL- trebuie să fie bogat, bine lipit de corp, lucios, pudrat şi mătăsos .Penajul care acopera spatele trebuie sa fie des. Penele subcodale trebuie sa acopere cel putin jumatate din lungimea cozii.
CULOARE SI DESEN- culorile accepate sunt:
-albastru deschis (azur), cu gat fara pete inchise. Aripile trebuie sa aiba doua trese continuu definite, de culoare inchisa .
- ciocanit azur (solzat deschis). Solzii trebuie sa fie de culoare inchisa, distribuiti mai des catre umarul aripii si sa se rareasca spre tresele care trebuie se fie de culoare inchisa si bine definite. Gatul permite lefta (semiluna) .
- bujor (rosu diluat) . Aripile trebuie sa aiba doua trese de culoare rosu inchis bine definite. Gatul este de culoare rosie sau rosu diluat cu lefta rosie.
- albastru inchis(vanat). Gatul este de culoare albastra. Aripile trebuie sa aiba doua trese continuu definite, de culoare inchisa.
- argintiu(ice), cu gat fara pete de culoare . Aripile trebuie sa aiba doua trese continuu definite, de culoare rosu inchis.
- ciocanit pe rosu (solzat deschis pe rosu). Solzii trebuie sa fie de culoare rosu- inchis, distribuiti mai des catre umarul aripii si sa se rareasca spre tresele care trebuie se fie continuu definite, de culoare rosu-inchis . Gatul permite lefta (semiluna) de culoare rosie.
- trestiu( solzat inchis pe rosu). Solzii trebuie sa fie de culoare rosu- inchis des distribuiti pe capacele aripilor. Tresele trebuie se fie continuu definite, de culoare rosu-inchis . Gatul este de culoare rosie.
- solzat pe albastru. Aripile prezinta doua trese de culoare neagra ,bine definite. Solzii de culoare neagra sunt uniform distribuiti pe capacele aripilor. Gatul este de culoare albastru inchis.
- gut( solzat inchis pe albastru). Solzii de culoare neagra sunt des distribuiti pe capacele aripilor. Gatul este de culoare albastru inchis. Aripile prezinta doua trese continuu definite, de culoare neagra.
- grizzle(cuc).
OSATURA-Carena sternală trebuiesa fie solidă, suficient de lungă , rotunjită din faţa spre spate si bine aşezată în musculatura pieptului.Oasele pubisului (furca) trebuie să fie bine dezvoltate şi cât mai apropiate, trebuie să se apropie de carenă cât mai mult posibil .
GREUTATEA. Este de apreciat dacă porumbelul este mult mai uşor decât am presupune înainte de a-l lua în mână. Masculii trebuie sa fie mai dezvoltati decat femelele.
DEFECTE MAJORE: tinuta vizibil asezata pe coada; capul exagerat de mic, disproportionat cu aspect de scobitura(frunte); lipsa faldurilor la exemplarele mature; spate vizibil descoperit, aripile cu o formă greşită, trenate; remige/rectrice de culoare alba; incaltatura; nari incretite - gen “carier”; ochi de alta culoare decat cel descris; piept foatre ingust; coada lunga/lata; gene late.
APRECIERE: impresie generala, tinuta porumbelului, structura penaj(falduri si pantalon), culoare si desen, cap, ochi,gene, cioc, osatura, expresia si conditia porumbelului.
MARIMEA INELULUI: 9 mm.
GRUPA: Porumbel de forma